Luisteren naar een verhaal of een boek 
Je eigen beelden creëren met slechts wat stemmen en geluiden. Gewoon als ontspanning of als je gaat slapen, als tijdverdrijf in de file of trein. Maar ook onderweg naar een vakantiebestemming.
Het kan allemaal met een hoorspel of een luisterboek.

Het hoorspel, wie kent het nog?

Wat is een hoorspel?

Waarom zijn er geen hoorspelen meer?

Verdwenen of herlevende kunstvorm?

Het luisterboek nu ook in Nederland in opkomst!


Op de Hoorspel-pagina:
Eind jaren '80 werd in de AVRO studio o.l.v. regisseur Hero Muller één van de laatste meerdelige detective-series opgenomen, getiteld:
De Melfordmoorden van R.D. Wingfield.
Destijds was ik voor Synopsis, samen met Sjef van Rooij, aanwezig bij de opnamen van deze 6-delige serie. Luister naar repetitiefragmenten en interviews op de

hoorspelpagina >>>

Gastenboek>>>

Gastenboek

Een hoorspel beluister ik
gewoon thuis
in de auto
in de trein/bus/tram
voor het slapen in bed
nooit
  


hoorspel@hotmail.com

Mail me ook als je hoorspelen zoekt.
Ruilen kan altijd

 









Het hoorspel, wie kent het nog?
 
In de jaren '50 en '60 waren de straten verlaten en bleven mensen thuis voor een spannend of leuk hoorspel. Het was heel gewoon dat de AVRO, KRO of VARA (TROS en EO volgde later) één of meerdere hoorspelen per dag uitzond. In Duitsland en Engeland is dat nog steeds het geval.
In Nederland zijn de omroepen een aantal jaren geleden min of meer definitief gestopt met het maken en uitzenden van hoorspelen omdat het een te dure vorm van radio maken is.

top >>>

Wat is een hoorspel? 
Een script, een regisseur, een handjevol acteurs en technici maken in een opnamestudio gesproken tekst in combinatie met geluiden (grindbak en autodeuren, later vervangen door cd's) tot een toneelspel zonder beeld. De beelden maakt de luisteraar zelf.
Dat maakt een hoorspel ook zo uniek, omdat niet alles, zoals op TV of film, wordt voorgeschoteld.
Net zoals in een boek maak je je eigen beelden bij de personages, sferen en werelden in het hoorspel.
top >>>

Waarom zijn er geen hoorspelen meer? 
Het hoorspel is nagenoeg dood op de Nederlandse radio. In Nederland is het hoorspel vanaf zijn intrede in de jaren '30 tot de hoogtijdagen in de jaren '50 en '60 langzaamaan afgebroken. De omroepen menen nog steeds dat er weinig publiek voor is. Bovendien zijn de kosten hoog. Een beetje flink hoorspel loopt al gauw in de duizenden euro's. Ook was er In de jaren dat er elke dag een of meer hoorspelen te beluisteren viel een Hoorspelkern. De Hoorspelkern was een groep acteurs en actrices speciaal opgeleid alleen voor het hoorspel. Want spelen in een hoorspel is een totaal ander vak dan spelen voor toneel of film. Ook deze groep mocht niet blijven bestaan in de jaren zeventig.
De verdere verdwijning van het hoorspel begon.
Een poging om het hoorspel nieuw leven in te blazen deed vooral de TROS met het bewerken van boeken. Maar de omroepen bleven hoorspelen te weinig luistercijfers opleveren. Eind hoorspel.

top >>>

Verdwenen of herlevende kunstvorm? 
Het hoorspel, ook wel radiodrama genoemd,
kent een dramatisch einde. Een uitgedoofde vlam die
moeilijk weer aan te krijgen blijkt te zijn, want nog steeds kiest de radio voor weinig cultuur op de radio. Een dj die wat platen aan elkaar babbelt in een uur is stukken goedkoper en trekt meer publiek dan een mooi radiodrama.
Maar als we naar andere landen kijken, waar het hoorspel als kunstvorm veel meer geaccepteerd is, vraag je je af of dat wel zo is? Worden in Nederland geen andere prioriteiten gehanteerd en is er te weinig sturing en promotie voor het luisteren naar een verhaal in dramavorm?
Er lijkt echter een kentering te komen. Vooral nu in deze tijd de jeugd steeds minder leest en te onrustig is om stil in een hoekje een boek te lezen. Bibliotheken en uitgeverijen zoeken naar vormen om het lezen van boeken op een andere wijze stimuleren:
het luisterboek.
top >>>

Het luisterboek nu ook in Nederland in opkomst! 
Het luisterboek, een boek voorgelezen op cd, is de nieuwe hoorspelvorm die in Nederland in opkomst is. Afgelopen 2 t/m 13 november was er al de "Week van het Luisterboek" om de jeugd te stimuleren weer te gaan lezen d.m.v. een luister-cd. Want “Luisteren kun je overal”.
In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland zijn die luisterboeken al jaren een bekend fenomeen.
In die landen worden naast literatuur ook gesproken kranten en tijdschriften aangeboden.
Voor jong en oud is er inmiddels ook in Nederland een snel groeiend aanbod beschikbaar.
Bibliotheken zijn al langer vertrouwd met het uitlenen van gesproken boeken. Het gaat hier dan om speciale uitgaven van blindenbibliotheken voor lezers met een visuele- of leeshandicap. Tot voor kort verschenen die op audiocassettes maar tegenwoordig hoofdzakelijk op Daisyrom (cd-rom met extra informatie voor blinden en slechtzienden).
De huidige uitgebrachte audio- of luisterboeken richt zich meer op de mens van deze tijd die graag naast het lezen van een boek ook iets anders wil doen. Zo kun je een luisterboek combineren met bijv. autorijden of wandelen.

En hiermee lijkt het gesproken woord met geluid weer een weg terug te gaan vinden bij meer luisteraars dan enige tijd geleden.

Internet zal wellicht zeker ook voor het luisterboek en het hoorspel toekomst kunnen bieden.
top >>>

HOME
Free Hit Counters

Online Shopping