Vlinderen op het toilet

Terug
Natuurlijk zorg ook ik ervoor dat ik altijd te weinig vrije tijd heb. Een luxe probleem.Daarom besteed ik in een vakantieperiode voornamelijk de meeste tijd aan speurtochten naar vlinders en hun leefgebieden. Als toerist mag ik dan eindelijk onaangepaste dingen doen: Ik woon in een tent, ik zit meestal op de grond, ik laat ‘s morgens het wassen en scheren, als het even kan, achterwege, ik verschoon niet elke dag mijn ondergoed of sokken, ik loop zo lang als ik wil in de volle zon, ik kook op een éénpitsgasje te vaak macaroni en eet uit de koekenpan en ik doe mijn behoeften, als het niet anders kan, ergens in een bos, enzovoort. Maar het meest onaangepaste gedrag op mijn vakanties is wel het foto's nemen in campingtoiletten en wasgelegenheden! Om niet te veel opschudding te veroorzaken bezoek ik enkel de herenafdeling en kom ik bij de dames alleen bij hoge uitzondering. Bij de heren laat het mij koud dat een met scheerschuim, onuitgeslapen gezicht mij wat vreemd nakijkt als ik, gewapend met fototoestel en flitser een toilet of douche-cel bezoek.

PEPER.JPG (335392 bytes)
?????? (klik op foto)

Het gaat mij om nachtvlinders. De meeste mensen vinden het enge beestjes en noemen ze in één klap motjes. Tachtig procent van de exemplaren, die we zien rondfladderen bij een verlicht raam, lijkt erg op elkaar en heeft meestal peper-en-zout kleurtjes. Ze zien er uit als mini-deltavliegers of hebben de vorm van de ons alom bekende huismot. Het zijn vooral de uiltjes en de spanners, die in Europa de kroon spannen. Er zijn echter naast de "saaie” exemplaren ook uitzonderlijk fraai getekende soorten te vinden boven het urinoir of de wasbak. Vooral de pijlstaarten en de beren, waaronder ook mooie exemplaren overdag vliegen, zijn groot en kunnen fel gekleurd zijn.

KROONKRD.JPG (35045 bytes)
Strandkruidvlinder (Procris statices)
(klik op foto)

Waarom men van dag- en nachtvlinders spreekt heeft niets te maken met het overdag of 's nachts vliegen. Er zijn namelijk ook nachtvlinders die alleen maar overdag vliegen. Het meest opvallende verschil zit hem in de vorm van de voelsprieten. Dagvlinders hebben aan het eind van die antennes een knotsvormige verdikking. Bij nachtvlinders is de vorm zeer variabel, maar in het algemeen breed en borstelig of juist heel dun zonder verdikking of versiersels. Het blijft weliswaar verwarrend, want de St. Jansvlinder  van de nachtvlinderfamilie der bloeddropjes heeft, net  zoals dagvlinders, een verdikking aan het eind van de antennes en vliegt ook nog eens overdag. En wie vluchtig naar een bruin dikkopje, een dagvlinder, kijkt zal daar toch gauw een overdag vliegende nachtvlinder in zien. Niet zo gek, want sommige dikkopjes blijken ook 's nachts actief te zijn. De indeling dag- en nachtvlinders zit hem dan ook in een zeer klein detail, een soort borsteltje dat zich schijnbaar nutteloos verborgen houdt onder de vleugels van de nachtvlinders: het frenulum. Dat ontbreekt bij de groep die wij dagvlinders noemen. Het frenulum  is voor degene die voor zijn plezier naar vlinders kijkt onmogelijk waar te nemen en zodoende kun je er gewoon simpelweg van uitgaan dat 99% van de vlinders dat bij het sanitair van de camping zit behoort tot de nachtvlinders. Bovendien is het aantal soorten nachtvlinders dat zowel ’s nachts als overdag vliegt veel groter dan het aantal dagvlinders.

NACHTOR.JPG (53690 bytes) Rozeblaadje (Miltochrista miniata) (klik op foto's) STJANS.JPG (31007 bytes) St. Jansvlinder (Zygaena fillipendulae)

Vandaar dat er bij verlichte sanitairgebouwtjes vaak veel te fotograferen valt en dat leidt soms tot onaangepaste gedragingen.  
Staande op een wc-bril in een herentoilet probeer ik de op het plafond zittende haagdoornvlinder in beeld te krijgen. Terwijl ik scherp stel, raak ik uit evenwicht en glijd bijna van de bril af. Met een snelle reactie schiet mijn vrije arm uit naar een van de zijmuren van het toilet, waardoor ik mij zonder al te veel schade overeind weet te houden. Een tweede poging van scherp stellen en af- drukken levert meer succes op. Voorzichtig stap ik van de toilet- zitting af. Ik trek, zoals het hoort na een toiletbezoek, door en verlaat met een voldaan gezicht het kleine hokje. Een net gearriveerde medekampeerder trekt verbaasd zijn wenkbrauwen op, als hij mij met een volledig geoutilleerde camera van het toilet af ziet komen. Mijn tevreden en opgewonden gelaatsuitdrukking verdwijnt snel, terwijl ik krampachtig probeer de camera uit het zicht te houden. Een zacht en verlegen 'goeiedag' kan ik enkel uitbrengen…
 

HAGEDOOR.JPG (219098 bytes)
Hagedoornvlinder (Opisthograptis luteolata)
(Klik op foto)

                                                       


vlinder verder >>

Terug

warthog productions 2006-2012